CBS data toont fors meer callcenters maar schijn bedriegt

CBS data toont fors meer callcenters maar schijn bedriegt

Op Managersonline.nl verscheen eerder vandaag een artikel waarin gesteld werd dat het aantal callcenterbedrijven de afgelopen jaren fors is gestegen. Meer specifieke data schijnt echter een iets ander licht op deze materie.

Managersonline.nl schrijft dat er in Nederland sinds 2010, 660 callcenterbedrijven bij zijn gekomen, waardoor de teller momenteel op 845 staat. Managersonline baseert zich daarbij op onderzoek van Offerte.nl, die data van het CBS heeft gebruikt.

Offerte.nl schrijft o.a.: “Een ander opvallend feit is dat 4 op de 5 callcenters gerund wordt als eenmanszaak.” Dat feit blijkt een belangrijk element.

Gijsbert van der Meulen, Directeur – Eigenaar van Ad Hoc Data is dieper in de cijfers gedoken en stelt dat de stijging van het aantal ‘callcenter bedrijven van een zelfstandige eigenaar’ voor een groot deel verklaard wordt door de opkomst van facilitaire contact center concepten die werken met ZZP-ers. Betreffende zelfstandige professionals schrijven zich namelijk in bij de Kamer van Koophandel als ondernemer met een callcenter maar werken binnen het grotere geheel van een specifiek business model van een deel van de facilitaire contact centers, vaak commerciele outbound centers, bijvoorbeeld in de verkoop van energiecontracten. Dat betekent dat de door het CBS geregistreerde ‘callcenterbedrijven’ die er bij zijn gekomen, vooral actief zijn in outbound, in tegenstelling tot wat eerder genoemd onderzoek stelt.

Van der Meulen geeft verder aan: “Sinds 2010 zijn er maar 26 callcenter bedrijven met meer dan 20 medewerkers bij gekomen. En daar zitten ook nog behoorlijk wat administratieve registraties tussen (waaronder bijvoorbeeld 4x Webhelp en 3x PerfectCall). Kort gezegd is er eigenlijk geen echte groei in het aantal callcenterbedrijven van enige omvang. Uiteraard is het aantal arbeidsplaatsen wél fors gegroeid, dat zien we in de volle breedte.