Het schaap met de 5 poten is helaas uitgestorven

Het schaap met de 5 poten is helaas uitgestorven

De weken voor de bouwvak zijn bij werving & selectie- / executive search bureaus traditioneel de drukste periode van het jaar. De eigen, in-house recruiters gaan op vakantie, de Hiring Managers gaan op vakantie. Maar na de zomer, moeten de vacante posities toch echt ingevuld zijn.

Het devies is dan al gauw; ‘normaliter zouden we zelf nog wat langer doormodderen met de eigen werving maar omdat we op vakantie willen, kieperen we de vacature alsnog maar over de schutting naar het externe bureau ’. Ondanks de wat ongenuanceerde formulering; we hebben er geen moeite mee hoor, keep them coming. Als bureaus, zijn we de werkgevers graag van dienst.

Drukste periode van het jaar en nog wat extra drukte, want: een extreem krappe arbeidsmarkt. In die drukte, hoor ik inmiddels meerdere keren per dag de tekst: “Ja, ik weet dat we het schaap met de 5 poten zoeken…”, standaard gevolgd door een rechtvaardiging waarom er toch echt aan een absurd wensenpakket voldaan moet worden, tegen een schamele beloning.

Ja, ik weet dat we het schaap met de 5 poten zoeken…”, begint hier op kantoor zo langzamerhand synoniem te staan voor managers en organisaties die de aansluiting met de arbeidsmarkt anno 2022, aan het verliezen zijn.

Daarom het volgende droevige bericht:

Ondanks dat het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en de Dierenbescherming er nog geen mediacampagne op ingezet hebben. Maar na de Dinosauriër en de Dodo, is Het Schaap Met De 5 Poten nu helaas toch echt uitgestorven.

Wat is dat toch met die formulering: “Ja, ik weet dat we het schaap met de 5 poten zoeken…”?

Je weet dat de arbeidsmarkt extreem krap is. Je weet dat je desondanks zeer veeleisend bent. En met die formulering, probeer je die 2 bij elkaar te brengen?

  • Nu het uitsterven van het schaap met de 5 poten een feit is. Wat nu?
    Natuurlijk mag je iets vragen, verwachten en eisen bij een vacature. Maar wees realistisch en waak er voor dat je niet te kritisch wordt. “Ja maar, onze organisatie is zo specifiek, dynamisch, complex en kennisintensief ”. Is dat werkelijk niet aan te leren in enkele maanden, met een goed inwerktraject?
  • Denk in mogelijkheden in plaats van in moeilijkheden. “Iemand van 62 jaar, te oud”? Je kunt nog 5 jaar van iemands kennis, werkervaring en levenservaring genieten, voordat die persoon met pensioen gaat. 5 Jaar is langer dan de gemiddelde functieverblijfsduur. “36 uur per week is echt het minimum”. En 4×9 dan? En 32 uur dan? “Vanuit huis werken is helaas niet mogelijk?” Tijdens corona ging het toch ook? Een attitude van ‘het glas is halfvol’, kan de kansen op het snel invullen van een vacature aanzienlijk verbeteren
  • Communiceer snel en schakel snel. In een krappe arbeidsmarkt, zitten meer werkgevers achter dat ene talent aan. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Een Hiring Manager die meerdere werkdagen wacht met het reageren op een kandidaat, vist simpelweg achter het net. Te druk om te reageren op die kandidaat? De drukte zal nog wat langer aanhouden, als je die vacature in je team niet snel invult.
  • En als je dan mocht besluiten, om een externe specialist in te huren. Neem hun adviezen en hun kandidaten een beetje serieus. Als je eigenwijs wil zijn, huur dan geen externe specialist in. Als je dan toch een externe specialist in huurt, wees dan niet eigenwijs.

Wij zien nog te vaak goede en potentieel-goede kandidaten afgewezen worden, met als argument dat ze geen 5e poot hebben.

Beste Hiring Managers, daarom bij deze het vriendelijke verzoek: laten we alsjeblieft stoppen met het gemekker over het schaap met de 5 poten. De meeste recruiters verstaan hun vak maar ze zijn geen Ti-Ta Tovenaars. Een goed schaap met 4 poten is prima. In sommige gevallen, geeft een schaap met 3,5 poot, ook prima wol.

Een schaap met 5 poten, is een foutje van Moeder Natuur. Zet een pasgeboren schaap met 5 poten in de wei en het arme dier zal snel sterven. Doe dat jezelf en jouw mensen niet aan en stel normale, redelijke eisen aan je instroom en betaal een redelijk arbeidsvoorwaardelijk pakket. Niet exorbitant, maar gewoon fatsoenlijk. Je gewoon een klein beetje aanpassen aan de (arbeids-) marktomstandigheden van 2022. Darwin’s ‘survival of the fittest’, ging om snel aanpassen, toch?

Dan komt het met die moeilijk vervulbare vacatures allemaal wel goed.

Oh ja, en gebruik de tekst “Ja, ik weet dat we het schaap met de 5 poten zoeken…” niet meer. Je eigen recruiters en de externe recruiters zullen je dankbaar zijn.