Succesvol solliciteren? Gebruik ChatGPT! (6 tips)

Succesvol solliciteren? Gebruik ChatGPT! (6 tips)

Wat een vondst, ChatGPT. Een geavanceerd hulpmiddel voor teksten, inspiratie, checklists; noem het maar op. Ook bij een sollicitatie valt er veel waarde te halen uit deze AI-tool. Het is te gebruiken bij alle fases van een sollicitatieproces. Denk aan vooronderzoek, je cv en motivatiebrief opstellen of het oefenen van een sollicitatiegesprek. Wil je meer uit je sollicitatie halen en je kans op die baan vergroten? Gebruik de sollicitatietips in dit artikel om met hulp van ChatGPT een verpletterende indruk te maken.

Optimaliseer je sollicitatieproces met ChatGPT

Bij een sollicitatie doorloop je verschillende fases. Dit kan best spannend zijn. Niet iedereen is zelfverzekerd, comfortabel of ervaren met solliciteren. Maar wees gerust. Er is dus een goede helpende hand voor dit proces: ChatGPT. Jouw vraagbaak voor raad én daad, die je aan het werk zet met zogenoemde ‘prompts’. Oftewel: opdrachten of instructies. In dit artikel vind je effectieve ChatGPT sollicitatietips en lees je hoe de tool je ondersteunt bij:

  • desk research
  • cv opstellen
  • motivatiebrief schrijven
  • sollicitatiegesprek oefenen
  • coaching
  • onderhandelingen

/ Desk research

Voor een goede voorbereiding op je sollicitatie ga je op onderzoek uit. Hoe zit de organisatie in elkaar? Wie heb je precies tegenover je zitten tijdens het gesprek? Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in de branche? Uiteraard bezoek je de website van de organisatie en gebruik je eventueel Google. Maar ook ChatGPT kan jou uitstekend van waardevolle  informatie voorzien.  Vraag bijvoorbeeld ook eens om inzichten uit de branche waarin deze organisatie actief is. Zijn er momenteel veel van deze vacatures? Hoe ziet het toekomstperspectief eruit voor het vakgebied? En wat is een reëel salaris voor de functie? Je creëert zo een duidelijker beeld over jouw toekomst bij deze werkgever. En wordt er veel terminologie gebruikt? Ook dan is ChatGPT een uitkomst, en praat jij al snel in vaktaal mee.

/ Cv opstellen

Natuurlijk, je weet zelf goed wat je gedaan hebt en wat je kunt. Maar toch is het soms best lastig om te bedenken welke kwalificaties en talenten je bezit. Gelukkig helpt ChatGPT je daar prima bij. Vraag bijvoorbeeld welke competenties en taken er voor de functie belangrijk zijn. Voeg hier ook de functietitel en vacaturetekst (of linkje naar de vacature) bij. Uit de lijst die ChatGPT dan maakt, haal je wat goed bij jou past. En waar je zelf voorbeelden aan toe kan voegen, als ‘bewijs’. Zo vormt de tool een mooie inspiratiebron.

Je kunt ook een stap verder gaan en ChatGPT jouw cv laten schrijven. Alles wat je dan nodig hebt is de url van je LinkedIn-profiel en de vacature. ChatGPT maakt hier binnen no-time een cv-opzet van, die je uiteraard zelf nog wel bij moet schaven. Check goed of alles klopt en compleet is. En voldoende aansluit bij de vacature. Zo is het niet altijd nodig om je volledige carrière weer te geven. Focus vooral op wat relevant is voor de functie en verwijs voor je volledige loopbaan naar je LinkedIn-pagina. En realiseer je dat jij verantwoordelijk bent voor de inhoudelijke juistheid van het cv. Wees dus kritisch en zorgvuldig.

/ Motivatiebrief schrijven

Een goede motivatiebrief is geen herhaling van je cv. Het is juist een extra kans om op te vallen. Vooral door persoonlijk te zijn, je motivatie toe te spitsen op deze specifieke vacature en belangrijke waarom-vragen te beantwoorden. Waarom wil jij deze baan? Waarom ben jij geschikt? Waarom pas jij goed bij de functie? Die persoonlijke touch bepaalt vaak of je wel of niet wordt uitgenodigd. Zie het resultaat van je sollicitatiebrief uit ChatGPT dus vooral als een functionele basis. En zorg dat je volledig bent in wat je vraagt om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Neem in ieder geval mee in je prompt voor een persoonlijke sollicitatiebrief:

  • functietitel
  • naam bedrijf
  • taakomschrijving (hier vul je de taken in of de url van de vacature)
  • je cv of je Linkedin-profiel (plak die erbij)

Je maakt de opdracht nog specifieker door een maximaal aantal woorden toe te voegen. Of specifieke componenten voor je motivatie of ervaring mee te geven. En ook wenselijk: een voorkeur voor de tone-of-voice. Zoals enthousiast, informeel of zakelijk. Check bij het resultaat of je een goede intro hebt die meteen aanspreekt. En laat ChatGPT je brief tot slot controleren op structuur, taalgebruik en taal- en spelfouten. Na deze stappen stuur jij een kneiter van een sollicitatiebrief, waarmee je rap dat kennismakingsgesprek te pakken hebt.

/ Sollicitatiegesprek oefenen

Met een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek, vergroot je jouw kans op succes. Logisch. Maar hoe bereid je jezelf nou goed voor? Onder andere door te bedenken welke (lastige) vragen je gesteld krijgt. Je kan ChatGPT om voorbeelden vragen. Maar ook is het mogelijk om in een rollenspel je sollicitatiegesprek te oefenen. Want door de geavanceerde taalmodellen die ChatGPT gebruikt, is deze chatbot in staat om treffende conversaties te creëren. Hoe? Vertel de tool dat je een gesimuleerd sollicitatiegesprek wil oefenen. ChatGPT bedenkt op basis van de vacaturetekst en je cv vragen voor je. Vervolgens ga je digitaal dit gesprek aan en ontvang je feedback op je antwoorden. Je traint jezelf dus op gunstige reacties en onderbouwingen voor tijdens het daadwerkelijke gesprek. Handig! Je bent zo beter voorbereid op wat je te wachten staat. En het vergroot je zelfvertrouwen.

/ Coaching

Wil je graag ondersteuning bij specifieke vaardigheden, ambities, of persoonlijke uitdagingen? ChatGPT ontpopt zich bij de juiste prompts tot ware coach! En staat je bij met informatie, advies, aanmoediging en begeleiding. Vraag dus gerust om tips, oefeningen of een dialoog.

Kleine kanttekening: je gesprekspartner blijft artificial intelligence. Verwacht dus niet te veel begrip of empathie, want ChatGPT bezit geen emotionele intelligentie. Hij interpreteert daardoor niet al je (persoonlijke) situaties altijd volledig correct. En hij is (nog) niet alwetend, mogelijk heeft hij dus niet op alles een antwoord. Maar toch is het de moeite waard om gewoon te proberen. Waarom? ChatGPT oordeelt niet, is een krachtige tool die altijd beschikbaar is en kan je echt een andere kijk op dingen geven. Je motiveren. Of dingen leren. Het is in ieder geval een mogelijkheid om meer regie te pakken over je persoonlijke groei en ontwikkeling. Bijvoorbeeld met:

  • Gesprekken voeren
    Over je uitdagingen, doelen of dromen. Meer uitleg vragen en goed door blijven vragen zorgt hierbij voor diepere gesprekken.
  • Vaardigheden oefenen
    Denk aan zelfreflectie, gesprekstechnieken of je schrijfvaardigheid. Eigenlijk bij elk denkbare competentie heeft ChatGPT wel raad.
  • Ondersteuning bij je persoonlijke ontwikkeling
    Zoals voor het opstellen van je persoonlijke ontwikkelingsplan of het identificeren van vaardigheden die je wil ontwikkelen voor jouw carrière.
  • Tips en checklists
    Bijvoorbeeld voor het beter leren omgaan met zenuwen of hoe je een goed onderhandelingsgesprek aangaat.
  • Oefeningen
    Zoals oefeningen of reflectievragen om bijvoorbeeld gevoelens, gedachten en kwaliteiten te herkennen.

Hoe specifieker je bent over je idee of behoefte, hoe persoonlijker ChatGPT je bijstaat. Want de tool probeert altijd te begrijpen wat je wil, maar kan niet raden. Het resultaat is dus sterk afhankelijk van hoe helder en nauwkeurig jij je vragen stelt. Zorg daarom echt voor precisie en duidelijkheid in je prompts.

/ Onderhandelingen

Is het enthousiasme wederzijds en heb je een voorstel ontvangen? Dan is het tijd voor de onderhandelingen! Ook hierbij is ChatGPT je prima tot steun. Handig wanneer je er nog niet zo veel ervaring mee hebt. Vraag bijvoorbeeld eens waar je op moet letten bij een onderhandelingsgesprek. Of welke secundaire arbeidsvoorwaarden gebruikelijk of aantrekkelijk zijn. Je kunt je ook alvast oriënteren op groeimogelijkheden of scholing. Nadenken over wat jij belangrijk vindt, helpt je om steviger het onderhandelingsgesprek in te gaan. Je sollicitatiecoach is ook in staat je te helpen bij het genereren van goede argumenten om jouw tegenvoorstel kracht bij te zetten.

Vergeet nooit: jij bent jij

Hoewel ChatGPT je als assistent allerlei werk uit handen kan nemen, draait het bij een sollicitatie natuurlijk wel om jou. Jij bent straks degene die rondloopt als nieuwe collega en slagvaardig met het takenpakket aan de slag moet. Het is dus wel van belang dat alles wat je uit AI haalt, ook werkelijk goed bij je past. ChatGPT is geniaal, voor kennis, inspiratie en ondersteuning. Maar rond het altijd zelf af tot een eerlijk verhaal en een realistische vertegenwoordiging van je competenties en jou als persoon.

ChatGPT bij solliciteren: gewoon proberen!

Het mag inmiddels duidelijk zijn: ChatGPT is een alleskunner. Een schrijver, inspirator, adviseur en vraagbaak. Jouw slimme steunpilaar, ook als het om solliciteren gaat. Die je veel tijd bespaart en goed in te zetten is om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

Toch nog aarzelend? Gewoon proberen! Verbeter je sollicitatie met ChatGPT. Je staat versteld van de kwaliteit die het je levert. De mogelijkheden zijn (nu al) eindeloos. En ChatGPT wordt als zelflerende tool alleen maar geavanceerder. Benutten dus!

Een baan in customer service?

Heb je interesse in een baan in klantcontact? Bekijk onze tips voor succesvol solliciteren in customer service. Wij helpen je graag bij de volgende stap in je carrière! Neem dus gerust contact met ons op.

 

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP